LOADING CLOSE

Mergeti la vraci ca sa va tratati de “succes in cariera”?

Mergeti la vraci ca sa va tratati de “succes in cariera”?

“Simple is better” dar simplist este cum nu se poate mai prost!

Incep acest articol printr-un indem la reflectie: credeti ca succesul in cariera si in viata este o chestiune simpla care poate fi obtinuta prin metode simpliste? Daca ar fi asa atunci nu ar trebui sa fim inconjurati decat de oameni de succes, fericiti, linistiti, generosi?

 

In articolul mai vechi “Unde ne sunt brandurile personale?” observam ca “Ceva ii opreste pe cei mai talentatii dintre noi, pe cei mai buni dintre romani sa devina cei mai buni dintre pamanteni intr-un domeniu sau altul.”

Din pacate, atata timp cat cei mai multi dintre romani prefera sa auda ca succesul este o chestiune facila si ca el poate fi atins prin metode simpliste (nu simple ci simpliste), va creste numarul tinerilor frustrati de faptul ca nu ating culmile succesului imediat, in cinci pasi si in 3 ore, asa cum au auzit pe la conferintele la care participa constant. Intr-o piata (a educatiei si dezvoltarii personale) care s-a umplut tot felul de guru care se pricep la toate si la orice si care te invata in doar cateva ore sa obtii tot ceea ce iti doresti in viata, multe lucruri care pot fi importante in cariera sau in afaceri au fost golite de substanta prin acesta abordare plina de superficialitate.

Si atunci va intreb altfel: ati merge sa va tratati dantura la un magazin “one stop” unde acelasi “specialist” face si pe dentistul si pe frizerul si pe psihologul dar si pe consilierul financiar? Daca pentru dintii vostri nu ati avea incredere intr-un astfel de om, pentru cariera voastra de ce ati avea?

“Las’ ca merge si asa”!  

Studiile recente de antropologie si de psihologie a poporului roman (care confirma in multe aspecte concluzii pe aceeasi tema de la inceputul secolului XX) semnaleaza ca noi ca popor suntem nerabdatori sa obtinem rezultate rapid si nu suntem capabili sa mentinem ritmul si sa depunem un efort sustinut si constant pe o durata mai lunga. Totodata avem tendinta sa ne oprim la prima solutie care functioneaza fara a continua pana la solutia optima (“las’ ca merge si asa”).

O alta caracteristica a noastra este ca noi romanii nu avem incredere in … romani! Ca urmare orice nu este romanesc este mai bun decat ceee ce facem noi si oricine nu este roman este mai bun decat un roman care face acelasi lucru. Asta este si motivul pentru care extrem de multi romani platesc sume uriase pentru stagii cu “guru straini” pentru ca apoi sa ajunga la aceeasi situatie: nimeni nu ii cumpara in Romania pentru ca sunt romani. Pe de alta parte cele mai multe dintre paradigmele din domeniile sociale importate de afara nu functioneaza in Romania fara localizarea lor prin adaptarea la felul nostru “original” de a face lucrurile.

Asa ca daca pentru a va trata dintii alegeti calea grea si uneori dureroasa si mergeti la dentist, faceti la fel si pentru cariera vostra si renuntati sa mergeti la ghicitoare ca sa auziti doar ca succesul va asteapta dupa colt.