Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/elaborat/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2722

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/elaborat/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2726

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/elaborat/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3624
Si pana la urma, ce inseamna branding personal? • E-Laborat
LOADING CLOSE

Si pana la urma, ce inseamna branding personal?

Si pana la urma, ce inseamna branding personal?

Si pana la urma, ce inseamna branding personal?

La baza notiunii de branding personal stau retelele sociale si net-workingul care se defasoara sub forma unui circuit al informatiei si ideilor de tip furnizor-client, in care un membru al retelei este client al unui alt membru si furnizor pentru altii.
Fiecare dintre noi avem o imagine personala (un fel de semi-brand personal in stare latentă), in mod constient sau inconstient, in randul unui public mai larg sau mai restrans, gestionat in mod informal. Suntem “tipul haois” sau “tocilarul retras”, “diva” sau “fata cuminte”, “descurcaretul firmei” sau “nesuferitul companiei”.
Brandul personal se refera la cum te percep ceilalti, la ce simt cand se gandesc la tine si la atitudinea pe care o au fata de tine cand privesc “tabloul mental” care te înfatisează fiecaruia dintre ei.
In sensul celor aratate apar intrebari despre asocierea brandului personal cu anumite persoane publice din România. De exemplu Gigi Becali care este un exemplu perfect de imagine (personala) publica dar care nu indeplineste conditiile pentru a fi un brand personal pentru ca, desi este foarte cunoscut in tara, imaginea sa nu este una unitara, el nu inspira chiar daca exercita o influenta crescuta si, desi autentic, nu este credibil. Prin comparatie, Donald Trump a devenit un brand recunoscut in SUA, reusind sa rastoarne o reputatie destul de “sifonata”. Chiar daca nu provine din sport sau show biz precum marea majoritate a celorlalte branduri personale americane cum ar fi Michael Jordan, Tiger Woods, Jenifer Lopez si multi altii, a lansat cu succes colectii vestimentare, accesorii, parfumuri dar si servicii financiare.
Brandingul personal este un proces strategic de preluare intentionata a controlului asupra modului in care ceilalti te percep, pentru atingerea unor obiective personale. Practic, acest proces urmareste trecerea de la Persoana/Individ sau Personaj/Actor la Personalitate sau Brand:
– Persoana (sau individul) este caracterizata prin intimitate. Ea poseda o imagine personala iar publicul tinta este redus la familie, cerc de prieteni si cunoscuti. In acest stagiu putem spune ca respectivul detine un control destul de bun asupra informatiilor despre viata sa personala.
– Personajul (sau actorul) este caracterizat prin notorietate si rol public datorita carora imaginea personala devine imagine publică (iar persoana, persoana publica). Publicul tinta se extinde cu cei care urmaresc exclusiv rolul jucat pe scena publica, fie ca vorbim despre artisti, politicieni, sportivi. Imaginea nu este clara, nici unitara si nici construita intentionat iar publicul nu este delimitat si definit strategic. Totusi, o imagine publica buna este un bun inceput pentru un brand personal.
– Brandul (sau personalitatea publica) este caracterizat prin recunoasterea valorii, apreciere si prestanta, reputatie, performante dovedite si responsabilitate. Publicul tinta definit si urmarit în mod intentionat, poate fi complex si extins pentru ca brandul se constituie intr-un model de urmat. Brandul personal influenteaza si inspira oamenii. Brandul personal se face in scopul de a aduce beneficii specifice “titularului” sau, fie ca vorbim de mai multi fani si implicit volum de vanzari (in cazul artistilor sau al sportivilor), fie ca vorbim de mai multi simpatizanti si implicit voturi (in cazul unui politician), fie ca vorbim de mai multi clienti si implicit venituri mai mari (in cazul profesionistilor precum avocati, medici, terapeuti, consultanti), fie ca vorbim de mai multi adepti si implicit mai multa influenta intr-un domeniu (in cazul cercetatorilor sau oamenilor de stiinta).